Download document

RZOSKA, Björn



Gedeelde grond

…..
In de nauwe gangen naar de gaskamers worden we door de kleerkasten-pak-en-das even opgehouden. De tonen van een indrukwekkende klaagzang snijden door merg en been. Hier wordt het leed op de schouders van een volgende generatie geladen. Ergens hoop ik dat deze jongeren niet blind blijven voor het leed van hun Palestijnse leeftijdsgenoten, dat deze plek grond kan zijn om ook daar de ogen niet voor te sluiten

……
Onbegrip. Boosheid. Teleurstelling. Het moment waarop bompa de Holocaust ontkent, gooi ik de deur impulsief dicht. Ik probeerde nog tegen te argumenteren: ‘Ontkennen wat niet te ontkennen valt is geen optie, de vele bronnen zijn overweldigend’. Hoeveel bewijsstukken heb je nodig?

…..
Terwijl het Westen de bevrijding viert, vol optimisme de wederopbouw start, valt in Polen en Oost-Europa de donkere, kille duisternis vanuit de Sovjet-Unie in. De jaren 1939 – 1989 zijn vijftig lange, harde jaren: ontbering, schaarste, een gesloten samenleving, geen vrije verkiezingen. Wantrouwen heerst, buren bespioneren elkaar, verklikken elkaar bij inlichtingendiensten, studentenprotesten worden inde kiem gesmoord, de inlichtingendossiers groeien razendsnel aan.

…..
Dienst genomen op 22 juni 1941? Klopt niet. Bij de SS Langemarck? Klopt niet. Daarmee wekt Paul de indruk dat hij via het Vlaams Legioen van het Vlaams Nationaal Verbond bij de Waffen-SS terechtkwam. Hij kwam via de Algemene SS Vlaanderen.

…..
door Langemarck te laten vallen legt ze ( Hilda) bewust de link naar het Vlaams Legioen en laat ze uitschijnen dat haar man Vlaams-nationalist was. Dat was hij niet, wel integendeel. De diehard nationaalsocialisten keken neer op de zoetwater-Germanen van het VNV. Dat sommigen van hen de eed van rouw aan Hitler niet wilden afleggen, was voor overtuigde Waffen-SS’ers zoals mijn grootvader moeilijk te begrijpen.

…..
Ze geraken tot in Duitsland. Daar wachten ze op wat intussen voor elk redelijk mens duidelijk is: het einde van nazi-Duitsland. Het Rode Leger rukt op vanuit het oosten, de Britten en de Amerikanen komen vanuit het westen. De speelruimte voor de nazi’s wordt steeds kleiner. Toch heb je altijd mensen die zich nooit bij verlies neerleggen. En tot op het einde strijden. Uit dat hout is Gaby gesneden.

…..
In een pauze pols ik als fractieleider mijn fractieleden ( van de partij Groen!).

Kennen jullie van Ooteghem?’

‘Neen, maar dat is ook niet van belang. Eens een nazi, altijd een nazi.’

‘Weten jullie dat hij opgroeide in een zeer overtuigd, radicaal Vlaams-nationalistisch gezin? Zijn stap naar het Vlaams Legioen was voor hem een logische keuze. En zijn wij niet de eersten die kijken naar het milieu waarin iemand opgroeit?’

‘Jij kent dat allemaal, maar wij niet en als de socialisten en de communisten opstappen, moeten we volgen.’

…..